105 tjejer gjorde dagen till succé

Custom Text

Bild: Peter Reimer

Det är högtryck hos IFK Osby. På damsidan ligger man i framkant och i lördags anordnade den kreativa damsektionen en ”tjejdag” där klubbens alla tjejer var inbjudna till aktiviteter på idrottsplatsen. Där bjöds det på spel i olika lag, gemensam lekfull fys och föreläsning för de lite äldre. Hela 105 tjejer närvarade och gjorde dagen till en enda stor succé. En succé som möjliggörs med hjälp av Sparbanken Skåne.

Text: Andreas Bergman
Bild: Peter Reimer

Spindeln i nätet heter Renée Salomonsson. Hon har styrt och ställt, ordnat och fixat med en energi och passion värdig en organisatör av högsta klass.
– Vi har en tjejdag på IP där vi samlat förenings tjejer. Det är hela vägen från ungdomslagen upp till A-laget. Dessutom är alla kvinnliga ledare inbjudna och medverkar gör även damsektionen.

Renée Salomonsson. Bild: Peter Reimer

Varför är det viktigt med en dag som denna?
– För att skapa en gemenskap inom lagen men även inom föreningen i stort. Man lär känna spelare från laget som är både yngre, äldre och att vi umgås helt enkelt.

Hur ser programmet ut under dagen?
– Vi har haft en gemensam uppvärmning under morgonen som damlagsspelare höll i, sedan har tjejerna blivit indelade i olika lag. Lag som innehåller spelare från alla åldrar och dessa har spelat matcher mot varandra. Det har även bjudits på fika och alla har fått ta del av goodie-bags som sponsrats av ICA tillsammans med sina leverantörer, Drivabolagen och Playbox. När matcherna är klara ska vi ha en lekfull fys-avslutning tillsammans med Ida Mattsson Lewin (coach på Be Strong with Us i Älmhult). Efter ett gemensamt foto får de yngre spelarna lämna och a-laget och det äldsta flicklaget ska lyssna på en föreläsning om sömn, återhämtning etc. med Ida.

Ida Mattsson Lewin. Bild: Peter Reimer

A-lagsspelarna är på plats idag, vad har ni tryckt på i deras roll en dag som denna?
– Inget särskilt egentligen men det är de som ska se till att få ihop lagen och att alla känner sig bekväma. De ska leda gruppen under matcherna. Vi försöker bygga upp ett mentorskap mellan damlag och de yngre lagen och en dag som den här är stor pusselbit i detta.

Hur mår damsidan i IFK just nu?
– Det är fantastiskt att så många tjejer spelar fotboll. Idag är vi över 100 på plats och jag antar att det finns ännu fler som inte kunnat närvara. Intresset att spela fotboll är enormt stort och det är väldigt roligt.

Vad tar man mest med sig från dagen?
– Gemenskapen och ledarskapet.

A-lagsspelarna fanns representerade i det så kallade kvinnliga mentorskapet som finns inom damsektionen.

Ebba Svensson berättar
– Vi har haft detta under några år när vi samlar alla tjejspelare i föreningen för att få sammanhållning och för att komma närmare varandra. Ett jätteroligt initiativ.

Ebba Svensson. Bild: Peter Reimer

Vad bidrar ni från damlaget med?
– Vi får ta ansvar över de yngre och se till att vi skapar en gemenskap. Vi i damlaget känner att vi får ta ett större ansvar och det tror jag att vi behöver. Idag är vi 14-15 stycken från laget här och vi har kommit närmare varandra. De små har vågat göra framsteg och det sådant man vill se. Jag tror det är viktigt att fortsätta med detta inom föreningen och det behöver inte alltid se ut såhär utan det kan vara andra aktiviteter också. Allt behöver ju inte vara fotbollsrelaterat.

Ellie och Elsa Reimer kör övning med ledarna. Bild: Peter Reimer

Från sidlinjen älskar jag evenemang som detta. Där unga och äldre kan mötas, lära sig av varandra och skapa det som är så viktigt, nämligen klubbkänsla. En företeelse som inte kan köpas för pengar och som man ibland får leta efter med förstoringsglas i den vardag när vi alla rusar från den ena saken till den andra. Låt de unga tjejerna få nya vänner och rentav idoler så kanske det är just dom som hänger vid staketet nästa vår när IFK Osby spelar matcher. Den tanken värmer i höstvinden.

Custom Text